etwinning

etwinning

eTwinning στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (eTwinning ITE) και στο ΠΤΕΑ


Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει ενεργά από το 2021, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της κας. Γκόρια Σοφίας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. του ΠΤΕΑ και του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης (EOY)  eTwinning για την αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών (eTwinning ITE) , στην υλοποίηση διεθνών έργων «eTwinning», με τη χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), μέσα από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης «European School Education Platform- ESEP».

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουν συμπεριληφθεί στα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΕΑ: Πρακτική άσκηση γενικής κατεύθυνσης νηπιαγωγών 1 (5ο εξάμηνο) και Πρακτική άσκηση γενικής κατεύθυνσης νηπιαγωγών 2 (6ο εξάμηνο), οι ενότητες «Εισαγωγή στο eTwinning», «Γνωριμία των φοιτητών με το eTwinning & το eTwinning στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (eTwinning ITE). Ενημέρωση και εγγραφή των φοιτητών/τριών στην ESEP». Επίσης, έχουν κατατεθεί, εγκριθεί από τον ΕΟΥ και υλοποιούνται διεθνή έργα μεταξύ καθηγητών άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και καθηγητών του ΠΤΕΑ και μεταξύ των φοιτητών/τριών αυτών, όπως και μικρών έργων eTwinning με μαθητές/τριες των σχολείων του νομού, στα οποία οι καταρτιζόμενοι φοιτητές κάνουν πρακτική άσκηση (School Placement).

Το eTwinning στην αρχική κατάρτιση των εκπαιδευτικών, παρέχει στους εμπλεκόμενους/ες μια ευρωπαϊκή, διεθνή και διαπολιτισμική εμπειρία. Έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνοποίηση του ιδρύματος γενικότερα και του τμήματος ειδικότερα, καθώς και στις διακρατικές του συνεργασίες. Στους/τις φοιτητές/τριες του τμήματος, το eTwinning προωθεί τη διεθνή συνεργασία και τις πρακτικές της κοινότητας, υποστηρίζοντας τον επαγγελματισμό και επηρεάζοντας την «ετοιμότητά τους για διδασκαλία». Στους/τις διδάσκοντες/ουσες προσφέρει έναν καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια, ανανεώνοντας ταυτόχρονα τις διδακτικές πρακτικές τους.

Πληροφορίες για «Τι είναι η δράση ITE eTwinning (Initial Teacher Education – Αρχική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών)» μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://www.etwinning.gr/ite

Βίντεο για τη δράσης etwinning ITE https://youtu.be/PIUl7zjs6IE

Έργα


Έργα που σχεδίασε και υλοποίησε ή υλοποιεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ιδρύτρια την κ. Σοφία Γκόρια, μέλος ΕΔΙΠ ΠΤΕΑ είναι:

 Έργα που υλοποίησε ή υλοποιεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συν-ιδρύτρια την κ. Σοφία Γκόρια, μέλος ΕΔΙΠ ΠΤΕΑ είναι:

Διεθνή έργα που υλοποίησε ή υλοποιεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συμμετοχή φοιτητών στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης (κατεύθυνση νηπιαγωγών):

Διάκριση του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη δράση eTwinning STEM 5.0


Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (Π.Τ.Ε.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνεται στους ωφελούμενους φορείς της πανελλαδικής δράσης eTwinning STEM 5.0, σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης (Ε.Ο.Υ.) στις 24 Ιανουαρίου 2025. Η δράση εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων έργων που προάγουν τη βιωματική μάθηση μέσω της επίλυσης προβλημάτων στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), αναδεικνύοντας τη σημασία της εμπλοκής των φοιτητών/τριών στις συγκεκριμένες γνωστικές περιοχές για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία. Ανάμεσα σε 12 υποψηφιότητες από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, το Π.Τ.Ε.Α. διακρίθηκε ως ένα από τα πέντε Τμήματα με την υψηλότερη αξιολόγηση. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, θα παραλάβει 10 κιτ ρομποτικής, τα οποία θα αξιοποιηθούν στην αρχική εκπαίδευση εκπαιδευτικών, ενισχύοντας τις ψηφιακές και STEM δεξιότητες των φοιτητών/τριών.

Η συγκεκριμένη επιτυχία έρχεται ως συνέχεια της σταθερής συμμετοχής του Τμήματος στο πρόγραμμα eTwinning από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και αντικατοπτρίζει τη διαρκή του προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από τη χρήση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων και εργαλείων. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιβεβαιώνει, με τη διάκριση αυτή, τη δέσμευσή του στην προώθηση της καινοτομίας, της εκπαιδευτικής αριστείας και της ουσιαστικής διασύνδεσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις εξελίξεις στους τομείς STEM.


Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο