Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Παρασκευόπουλος Στέφανος

ΦΕΚ ίδρυσης

Σκοπός του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών είναι:

  1. Η κάλυψη των διδακτικών αναγκών, ιδιαίτερα όσον αφορά την πειραματική διαδικασία της διδασκαλίας και την πρακτική
  2. εξάσκηση των φοιτητών του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
  3. Η κάλυψη διδακτικών αναγκών των άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εφόσον τούτο είναι δυνατό και ζητείται από τα τμήματα αυτά.
  4. Η διεξαγωγή έρευνας στη διδακτική των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Περιβαλλοντικής Επιστήμης και στα συναφή αντικείμενα και γενικότερα στις επιστήμες της αγωγής και τις συναφείς προς αυτές.
  5. Η παροχή υπηρεσιών κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του Ν. 1268/1982
  6. Η συνεργασία με εκπαιδευτικές υπηρεσίες για προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, το ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου στοχεύει :

  • Στην ενημέρωση και απόκτηση γνώσεων σχετικά με θέματα φυσικών επιστημών, τεχνολογίας και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος(χλωρίδα, πανίδα, είδη προς εξαφάνιση, επίδραση ρύπανσης και μόλυνσης των υδάτων).
  • Στην εξοικείωση με ενεργητικές μεθόδους διδασκαλίας(βιωματική προσέγγιση, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, παιχνίδια ρόλων, δυναμική των ομάδων).
  • Στις μεθόδους συμμετοχής στα προγράμματα ΦΕ και ΠΕ κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, ενσωμάτωση αυτών και ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει.
  • Στην ανάλυση διαδικασιών απόκτησης γνωστικών δεξιοτήτων και απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων σχετικά με το περιβάλλον των ανθρώπων με αναπηρία.
  • Στις μεθόδους απόκτησης θετικών στάσεων και εν δυνάμει συμπεριφορών των ατόμων με αναπηρία καθώς και των ατόμων χωρίς αναπηρία μέσα από κοινά προγράμματα εκπαίδευσης.
  • Στην προώθηση ενεργειών για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία μέσα από την όλη διεκπεραίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΦΕ, τεχνολογίας και ΠΕ.
  • Στην παραγωγή υλικού προς μελλοντική χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα(Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικούς φορείς, άλλους κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς)οι οποίοι θα το χρησιμοποιήσουν στα πλαίσια ολοκληρωμένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κοινωνικής ένταξης ατόμων με διαφορετικές ικανότητες.
  • Στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο την επίτευξη δικτύου συνεργασίας με τα ΑΕΙ, δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς σε θέματα περιβαλλοντικής έρευνας, επιμόρφωσης κλπ
  • Στην αυτοαξιολόγηση με στόχο τη συνεχή αξιολόγηση, έλεγχο και βελτίωση του έργου του.
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο