Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

ΦΕΚ ίδρυσης

tpe2Οι ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ) προσφέρουν αμέτρητες νέες δυνατότητες στους πολίτες της κοινωνίας της γνώσης. Ιδιαίτερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), η κοινωνία της γνώσης μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν, εργάζονται, ψυχαγωγούνται, κλπ, και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται. Την ίδια στιγμή, η έλευση της κοινωνίας της γνώσης ενέχει τον κίνδυνο αποκλεισμού των ΑΜΕΑ, αν δε διασφαλιστεί ότι έχουν ισότιμη πρόσβαση στις εφαρμογές και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες.

Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε διεθνώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία της γνώσης είναι προσβάσιμη από όλους (knowledge society for all). Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο Εφαρμογών ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών) στην Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή έχει στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε εφαρμογές και υπηρεσίες ΤΠΕ, και ιδιαίτερα αυτών που έχουν στόχο την εκπαίδευση.

Οι κύριοι τομείς έρευνας και ανάπτυξης που εμπλέκονται σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι:

Το εργαστήριο έχει ως αποστολή:

  1. Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, καθώς και των άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1.
  2. Την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα με τα οποία ασχολείται.
  3. Τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώ−σεων με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής.
  4. Την οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδριά−σεων, διαλέξεων, καθώς και την πραγματοποίηση δη− μοσιεύσεων και εκδόσεων.
  5. Την παροχή υπηρεσιών κατά τα προβλεπόμενα στο Π.δ. 159/1984 «Προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα Πανεπιστημιακά εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς» (Α΄ 53).

Υλικοτεχνική υποδομή

Η αίθουσα έχει εμβαδόν 47τμ και διαθέτει 18 προσωπικούς υπολογιστές. Οι υπολογιστές έχουν τις ακόλουθες τεχνικές προδιαγραφές:

Όλοι οι υπολογιστές της αίθουσας να είναι συνδεδεμένοι με ξεχωριστό κατανεμητή στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ΕΔΕΤ ή GRNET, ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου της Ελληνικής πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας.  Η ταχύτητα σύνδεσης είναι στο χώρο του Εργαστηρίου 770 Mbps download, 700 Mbps upload, ping 6ms (http://www.speedtest.net). Στην αίθουσα υπάρχει ξεχωριστό wi-fi router για γρήγορη ασύρματη σύνδεση συσκευών (φορητοί ΗΥ, κινητά κλπ). Η αίθουσα διαθέτει διαδικτυακό ασπρόμαυρο εκτυπωτή / φωτοτυπικό / σαρωτή laser, μοντέλο Ricoh 2032 και επιπλέον σαρωτή HP Scanjet 4670. Η αίθουσα να διαθέτει διαδραστικό πίνακα αφής με διαγώνιο 82” και βιντεοπροβολέα μάρκας Sony VPL DW122 μικρής απόστασης προβολής. Η αίθουσα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, φωτισμού, εξαερισμού και πυροπροστασίας.

Λογισμικό:


Κανόνες χρήσης της αίθουσας - Ώρες χρήσης του Εργαστηρίου

Πρόγραμμα Εργαστηρίου ΤΠΕ -Διαθεσιμότητα

Οι φοιτητές του Π.Τ.Ε.Α. μπορούν να χρησιμοποιούν το Εργαστήριο ΤΠΕ τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (9πμ - 9μμ) εφόσον δεν υπάρχει δέσμευση στο παραπάνω πρόγραμμα, αφήνοντας την ακαδημαική τους ταυτότητα (πάσο) στο θυρωρείο, όπου γίνεται καταγραφή από τον φύλακα του ονόματος και της ώρας εισόδου - εξόδου. Με την παρουσία τους στο Εργαστήριο ΤΠΕ έχουν την ευθύνη για την ακεραιότητα του εξοπλισμού.

Τα μέλη ΔΕΠ/ ΕΔΙΠ για δέσμευση ώρας στο Εργαστήριο ΤΠΕ, στέλνουν ένα απλό e-mail στον επιστημονικό υπεύθυνο με κοινοποίηση στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., εφόσον πρώτα έχουν δει ότι υπάρχει διαθεσιμότητα από το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Για οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα στο Εργαστήριο, παρακαλώ επικοινωνήστε-ενημερώστε το μέλος Ε.Τ.Ε.Π. του ΠΤΕΑ Κυριαζή Βαΐτση.