see uth banner

μενού

practice1

 

Πατήστε για να κατεβάσετε: Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης


Το «Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών» (εξής και ΑΠΑ) αποτελεί ακαδημαϊκή δραστηριότητα και είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» ΕΠΑνΕΚ 2014-2020. Η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του ΠΤΕΑ υλοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης συνδέοντας το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας και δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες πρόσβασης των φοιτητών σε εργασιακά περιβάλλοντα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών τους. Οι φοιτητές/ριες αμείβονται από το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης εφόσον ολοκληρώσουν το είδος της Πρακτικής Άσκησης που περιγράφεται στη θεσμοθέτηση του Τμήματος.

Χαρακτηριστικά Αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης στο ΠΤΕΑ:

  • Έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους φοιτητές/ριες
  • Η διάρκειά της είναι δύο (2) μήνες και διεξάγεται από Μάιο έως και Οκτώβρη
  • Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής είναι οι φοιτητές/ριες να βρίσκονται στο 6ο εξάμηνο σπουδών και πάνω και να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την Πρακτική Άσκηση Γενικής Αγωγής Δασκάλων ή Νηπιαγωγών

Η Αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του ΠΤΕΑ που διεξάγεται σε νέους εξωσχολικούς φορείς, όπως φορείς ειδικής αγωγής, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδικά χωριά ΣΟΣ, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις για παιδιά με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, κέντρα αποκατάστασης ΑΜΕΑ Κέντρα Λογοθεραπείας και Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής, Κέντρα Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) καθώς και σε Συλλόγους ΑΜΕΑ, τους προσφέρει μία πρώτη εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία, συμβάλλει στην ουσιαστικότερη αφομοίωση της επιστημονικής τους γνώσης και αναδεικνύει τις δεξιότητές τους. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να εξοικειωθούν με την διαδικασία αναζήτησης εργασίας, με την σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, καθώς και την διαδικασία συνεντεύξεων. Την τελική επιλογή για την θέση πρακτικής στην οποία θα τοποθετηθούν την έχουν οι ίδιοι οι φοιτητές, έπειτα από την προσωπική τους αναζήτηση, με την προϋπόθεση ότι συνάδει με το αντικείμενο σπουδών τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

1. Ενημέρωση και Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής

Στην αρχή του εαρινού εξαμήνου, συνήθως Φεβρουάριο/ Μάρτιο, πραγματοποιείται από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, εκδήλωση ενημέρωσης  στο Τμήμα για τη γνωστοποίηση στους/στις φοιτητές(-τριες) των απαραίτητων διαδικασιών και προϋποθέσεων συμμετοχής τους στην Αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής (pa.uth.gr), ή και στην ιστοσελίδα του Τμήματος και να ενημερώνονται για την ημερομηνία διεξαγωγής της ενημέρωσης και της έναρξης υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο pa.uth.gr.

Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική σελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (pa.uth.gr) και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως 1 εβδομάδας, η οποία ανακοινώνεται αμέσως μετά την εκδήλωση ενημέρωσης. Οι φοιτητές που δεν υποβάλλουν εντός της καθορισμένης χρονικής περιόδου την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν μπορούν στη συνέχεια να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης.

2. Αξιολόγηση Αιτήσεων και Αποτελέσματα

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής από την επιτροπή αξιολόγησης του Τμήματος και έπειτα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των επιτυχόντων φοιτητών στη σελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης. Οι φοιτητές (-τριες) επιλέγονται, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής και με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων χρηματοδοτούμενων θέσεων Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος. Οι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στη σελίδα pa.uth.gr για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

3. Διαδικασία Συμμετοχής Επιλεχθέντων φοιτητών στην Αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση

Οι επιτυχόντες φοιτητές ακολουθούν στη συνέχεια απαραιτήτως τις παρακάτω οδηγίες για την διεξαγωγή της Πρακτικής τους Άσκησης. Οι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθούν συνεχώς τις ανακοινώσεις στη σελίδα pa.uth.gr καθώς και το πανεπιστημιακό τους email για σχετικές οδηγίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υπάρχει συνεχής υποστήριξη και καθοδήγηση των φοιτητών σε κάθε τους βήμα από την υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης του ΓΠΑ.

  • Κατάθεση δικαιολογητικών στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης
  • Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής στο pa.uth.gr
  • Ηλεκτρονική δήλωση του φορέα υποδοχής της Πρακτικής στο pa.uth.gr
  • Παραλαβή σύμβασης και έναρξη Πρακτικής
  • Μετά τη λήξη υποβολή ολοκλήρωσης και αξιολόγησης της Πρακτικής

Διαβάστε απαραίτητα τις αναλυτικές οδηγίες για την συμμετοχή σας εδώ

Μπορείτε να κάνετε λήψη του αρχείου με τις αναλυτικές οδηγίες από τη σελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (pa.uth.gr) ακολουθώντας τη διαδρομή Φοιτητές-> Οδηγίες Πρακτικής Άσκησης

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Απαραίτητα βήματα φορέα για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/ριών:

1. Είσοδος και Εγγραφή στον ΑΤΛΑΝΤΑ (atlas.grnet.gr)

2. Εισαγωγή θέσης/εων Πρακτικής Άσκησης στον ΑΤΛΑΝΤΑ

3. Γνωστοποίηση του κωδικού της δημοσιευμένης θέσης στον ΑΤΛΑΝΤΑ στον φοιτητή/ρια

4. Υπογραφή-Σφραγίδα της σύμβασης με τον φοιτητή σε τέσσερα (4) αντίγραφα διπλής όψης

5. Νέο!  Με απόφαση: Αριθμ. 40331/Δ1.13521 – ΦΕΚ Β' 3520/19-09-2019, από 1/10/2019 πρέπει να δηλώνεται η ΕΝΑΡΞΗ και η ΛΗΞΗ της πρακτικής άσκησης του φοιτητή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τον φορέα υποδοχής με το έντυπο Ε3.5 για την ΕΝΑΡΞΗ και το έντυπο Ε3.5 για τη ΛΗΞΗ της πρακτικής άσκησης αντίστοιχα.

6. Με την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, συμπλήρωση και υπογραφή της έντυπης αξιολόγησης και της βεβαίωσης ολοκλήρωσης

Αναλυτικές οδηγίες για τις υποχρεώσεις των φορέων υποδοχής εδώ

Σημείωση: Για το διάστημα της Πρακτικής Άσκησης Εργοδότης είναι το Παν/μιο Θεσσαλίας -αποζημιώνει και ασφαλίζει τον φοιτητή και ως εργοδότης υπογράφει τελευταίος.

 


 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγράμματος: Μπεαζίδου - Μπογιατζή Ελευθερία

Στοιχεία επικοινωνίας: ☎ 24210-06382, @ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διεύθυνση: Ιάσονος 62 στον ημιώροφο

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας γραφείου: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 15:00

Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: http://pa.uth.gr

 

 

 
Go to top